Proč platíme takové částky za internet a mobil


Není pochyb o tom, že účty za internetové a telefonní služby tvoří velkou část měsíčních výdajů každé rodiny. A ano, je možné je dávat dohromady, neboť se obvykle jedná o toho samého poskytovatele, kdy vše máme v jednom balíčku. Ovšem částka, kterou takto platíme, rozhodně není nejmenší.

 

Mohlo by se zdát, že to jinak nejde, ovšem příklady ze zahraničí jasně ukazují, že tomu tak není. Tam jsou totiž tyto služby podstatně levnější, než u nás. Navíc je leckdy možné vyjednat i exkluzivní nabídky, které rozhodně nejsou součástí standardních balíčků. Je tedy dobré se podívat, proč tedy většina z nás platí tolik.

 

bez internetu se dnes neobejdeme

 

Důvod je zde samozřejmě jednoduchý – poskytovatelé na nás chtějí co nejvíce vydělat. A zjistili, že dohoda je mnohem výhodnější, než si konkurovat. V normálním tržním prostředí by museli držet cenu níž než konkurence, aby měli zákazníky. Když se však domluví, jak si rozdělí trh a kolik budou za danou službu přibližně účtovat, vydělají mnohem více.

 

Jistě, takovéto dohody jsou možné jen proto, že u nás existují pouze tři poskytovatelé. Zde by samozřejmě mohla na trh vstoupit zahraniční konkurence, která by situaci srovnala. Bohužel, postavení tří hlavních firem na našem trhu je takové, že mohou kohokoliv, kdo by se o to pokusil, velmi snadno vyštípat.

 

za internet platíme velké peníze

 

Tyto a podobné praktiky jsou samozřejmě podle zákona nelegální, a jsou důvodem, proč existuje antimonopolní úřad. Bohužel, ten nepracuje ani zdaleka tak, jak by měl. Ve skutečnosti totiž jednak nemá dostatečné prostředky k tomu, aby skutečně fungoval, a navíc k tomu není ani vůle. Korupce totiž existuje, ať se nám to líbí, nebo ne.

 

Je tedy již bohužel jasné, že s celou věcí zatím nemůžeme nic dělat. Internet valná většina z nás potřebuje, a na veřejnou wi-fi spoléhat zkrátka nelze. Nezbývá nám tedy, než i nadále platit velké částky, ať se nám to líbí, nebo ne.